De emoties van…. de zomervakantie


6 weken ontspannen en relaxen of blij als de 6 weken voorbij zijn?

Hoe is de zomervakantie voor jou? Ontspannen of stressvol?

Tijdens de zomervakantie komen er ook de nodige emoties los.

In de eerste week zal je kind nog niet helemaal relaxt en ontspannen zijn. Het verwerken van de laatste schoolweken is nog bezig en het ritme en regelmaat van school is ineens weg.

Geef je kind de ruimte om dit te verwerken. Ze zullen zich misschien vervelen of alleen maar willen hangen. Of juist veel ruzie maken en niet met elkaar willen spelen. Dit is prima. Vervelen is een proces van tot rust komen en creatieve dingen bedenken. Ruzie maken is niet leuk maar ook wel logisch nu ze bijna 24 uur op elkaars lip zitten. Probeer voor beide kinderen andere activiteiten te bedenken zodat ze niet constant bij elkaar zitten. Of laat de een logeren bij opa en oma en de ander thuis en draait dit de week erna om.

Wanneer jullie op vakantie gaan is het fijn je kinderen mee te laten denken over ede activiteiten die je gaat doen. Vooral bij oudere kinderen en pubers is dit belangrijk. Maak een soort planning waarin alle uitstapjes en activiteiten aan de beurt komen zodat elk gezinslid zijn ding kan doen. Hierdoor voor kom je irritaties en gaat iedereen gezellig mee als je ergens heen gaat.
Ook wanneer je thuis blijft is dit een goed idee. Zodat er duidelijkheid ontstaat voor iedereen.

Afspraken en regels tijdens de vakantie

Wanneer je op vakantie bent of ergens anders dan thuis verblijft maak duidelijke afspraken met je kinderen.

Bijvoorbeeld over de plek waar ze heen kunnen om af te koelen of even alleen te zijn wanneer ze boos of verdrietig zijn. Laat ook de andere mensen waar jullie mee weg zijn weten waarom je dit hebt afgesproken. Dan voelt je kind zich ook serieus genomen en als hij daar zit wordt hij niet lastig gevallen.

“verdeel” de taken. Ook jullie als ouders hebben vakantie. Dus de pubers mogen best helpen met afwassen en als iedereen elke dag zijn eigen slaapgedeelte een beetje netjes houd en kleding opruimt dan blijft er ook rust en overzicht.

Om die rust en regelmaat vast te houden, wat voor kinderen ook in de vakantie belangrijk is, is het goed om per week te bekijken wat je gaat doen en niet de hele vakantie al vol hebt geplant met allerlei uitstapjes en leuke dingen. Je hebt ook vakantie om uit te rusten en op te laden. Dus elke dat iets ondernemen is helemaal niet nodig. Wanneer je op een camping staat kan je daar ook prima een dagje blijven en wanneer je thuis bent is een dag thuis hangen ook helemaal niet erg. Wanneer jij als ouder weer moet werken is het ook goed om dit per week met je kind te bespreken zodat hij precies weet op welke dagen hij naar de opvang of oppas gaat.

Pak zelf ook je rustmoment

Jij als ouder hebt ook vakantie. Ook voor jou een moment van opladen dus. Pak deze momenten ook. Ga lekker in een luie stoel een boek lezen, of maak in je eentje een wandeling of ga even een uurtje liggen ‘s middags. Bespreek dit ook met de rest van je gezin. Geef aan wanneer jij even een uurtje voor jezelf nodig hebt zodat als er iets is je kinderen naar je partner kunnen om iets te vragen.

Geniet samen met en van je kinderen. Probeer te overleggen en gun ze rust en momenten van even niks doen en jullie vakantie zal 6 weken relaxen en ontspannen worden. Ook in de vakantie is rust, reinheid en regelmaat fijn voor de kinderen. Natuurlijk mag je lekker uitslapen en rustig aan doen, maar geef wel duidelijkheid en waar kan structuur. Dus op ” vaste ” tijden eten, niet te laat naar bed en ook momenten van even helemaal niks.

 

Ik wens jullie een fijne vakantie en rust lekker uit samen.

Terug naar berichten