Wat als je wel een keer NEE durft te zeggen


Wanneer je minder zelfvertrouwen hebt gebeuren er wel eens dingen die je eigenlijk niet wilt.

Neem bijvoorbeeld die ene jongen die graag bij de groep jongens wilt horen. Ze gaan naar de supermarkt en iemand stelt voor om een zak chips en voor iedereen een blikje drinken te halen. Een van de jongens zegt dat hij ze moet betalen. Eigenlijk wil hij dit helemaal niet want dan is zijn zakgeld in een keer op. Maar hij durft geen nee te zeggen omdat hij bang is dat hij er dan niet meer bij hoort. Dus uiteindelijk betaalt hij alles maar heeft er geen fijn gevoel bij.

Of dat meisje wat door haar vriendin wordt meegevraagd naar de stad. Daar komen ze een paar meiden tegen. Een van die meiden stelt voor om bij een drogist naar binnen te gaan en daar een lippenstift te jatten. Het meisje vind dit helemaal geen goed idee, maar ze wil niet degene zijn die nee zegt en gaat toch mee naar binnen. Met lood in haar schoenen en een enorm schuldgevoel gaat ze ‘s avonds naar huis. Want ze was er wel bij en weet dat het niet mag. Maar ze durft het niet thuis te vertellen.

Of die ene jongen die elke pauze weer door een aantal jongens wordt getreiterd. Zijn brood wordt afgepakt, zijn tas wordt weggezet of zijn stoel wordt bij hem weg getrokken als hij wil gaan zitten. Maar hij zegt er niks van. Dat durft hij niet. 

Je doet dingen om erbij te horen, je wordt door andere onder druk gezet en je wilt geen nee zeggen.

Dit kan vervelende gevolgen hebben waar je van te voren eigenlijk helemaal niet over hebt nagedacht. 
Of je voelt je erg ellendig maar durft er met niemand over te praten.

Het verminderde zelfvertrouwen zorgt dus niet alleen voor een onzeker gevoel, maar ook voor een ellendig en soms eenzaam gevoel. 

Hoe zou het voor deze 3 kinderen uit het voorbeeld zijn als ze wel voor zichzelf op durven komen, nee durven zeggen en weerbaar zijn.

Dan hoef je ook geen dingen te doen die je niet leuk vind of waarvan je weet dat ze fout zijn. Want je durft nee te zeggen en voor jezelf op te komen.

Hierdoor is je schuldgevoel een stuk minder en je zelfvertrouwen groeit. 

Herken jij je zoon of dochter in een van deze situaties?

Neem dan nu vrijblijvend contact met mij op voor een kennismakingsgesprek voor een weerbaarheidstraining.

Mail mij

Terug naar berichten