Ontdooien of afkoelen


Kinderen en jongeren die onzeker zijn komen soms in situaties terecht waarin ze eerst moeten ontdooien of juist even moeten afkoelen.

Ontdooien

Wanneer kinderen in een onbekende situatie komen, of bij mensen die ze niet kennen moeten ze vaak even ontdooien. Kleine kinderen verstoppen zich het liefst achter papa of mama. Grotere kinderen gaan er bij zitten maar zeggen niks. Voelen zich ongemakkelijk en zouden het liefst onder tafel kruipen. Dit is een vorm van de onzekerheid. 

Laat dit er vooral zijn bij je kind. Als ouder voel je je misschien wat opgelaten als je kind niks zegt, geen hand geeft aan de jarige of achter je weg kruipt. Maar wanneer jij jouw kind gaat dwingen om zichtbaar te zijn als het er niet aan toe is maak je het probleem alleen maar groter en krijg je op een bepaalde leeftijd te horen dat je kind niet meer mee wilt. 

Afkoelen 

Wanneer jouw kind niet met plezier naar school gaat en elke dag met buikpijn vertrekt is een dag op school erg lang en pittig. 
Hierdoor komen ze regelmatig uit school met veel boosheid of frustratie in hun lijf. Op het moment dat je dit merkt mag je jouw kind iets aanbieden waardoor het even kan afkoelen. 

Een kussen om tegen te slaan, een boksbal, een stuk papier en een bak stiften om de frustratie eruit te krassen. Of ga even samen lopen, laat je kind met de hond wandelen of trampoline springen. Er zijn veel mogelijkheden om even te ontladen. Dat heeft jouw kind echt nodig op dat moment. Wanneer dit niet kan of mag dan word het elke dag een beetje meer en dan ontploft het kind op een moment dat het totaal niet verwacht wordt of tegen de verkeerde persoon. 

Wanneer je merkt dat jouw kind dus met veel frustratie thuis komt en dit op jou of een ander gezinslid af reageert dan kan je hem of haar iets aanbieden om die frustratie kwijt te raken. Daarna kun je vragen wat er op school gebeurt is.

Het is dus heel goed om je kind af en toe even te laten ontdooien voordat je verwacht dat hij iemand begroet of een gesprek begint. 
Ook is het goed om je kind af en toe even af te laten koelen voordat je het gesprek aangaat en je alle frustraties over je heen krijgt. 

 

Vind je het lastig om een manier te vinden waardoor jouw kind kan ontdooien of afkoelen?
Neem dan contact met me op en ik kijk met jullie mee wat een goede manier zou kunnen zijn. 

Klik hier om contact op te nemen

Terug naar berichten