Om het zelfvertrouwen van je kind een boost te geven moet je het als ouder loslaten.

Ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar doordat jij jouw kind wilt beschermen, wat heel logische is kan het niet groeien in zelfvertrouwen.

Wanneer jouw kind wat onzeker is dan kun je het juist dingen zelfstandig laten doen waardoor het kan groeien in zelfvertrouwen. Denk bijvoorbeeld aan alleen naar school fietsen, een boodschap voor je doen bij de supermarkt om de hoek. Een taart laten bakken door zelfstandig het recept te volgen.

Voor jouw als ouder zijn dit lastige dingen om los te laten, want je weet niet of het goed aankomt op school. Stuur gewoon even een ouder een appje waarvan je weet dat het op het schoolplein aanwezig is.
Geef zoveel mogelijk gepast geld mee naar die supermarkt en laat het niet te ingewikkelde dingen kopen.
Je keuken zal misschien ontploft zijn en een grote bende, en het eindresultaat van de taart hoeft er niet uit te zien als op het plaatje van het recept. Maar he die bende ruimen jullie samen weer op en als de taart lekker smaakt, is het alleen maar een win-win situatie. Jij hebt lekker taart en jouw kind veel meer zelfvertrouwen, omdat je het hebt losgelaten.

Bespreek het ook met je kind. Wat zou je graag willen doen zonder dat je hulp krijgt of waar zou je graag eens alleen naartoe willen gaan.

En dat het voor jouw als ouder spannend is mag je ook tegen je kind vertellen. Ik vind het best een grote stap dat je alleen naar school wilt fietsen, maar ik denk dat je groot genoeg bent om dit te doen en ik vertrouw erop dat je het kunt.

Dus bespreek eerst met je kind wat het graat zou willen, en laat het daarna los. Dat is goed voor jullie allebei. Bouwen aan meer zelfvertrouwen.

×