Selecteer een pagina

Vanmorgen liep alles een beetje anders dan anders.

Beiden jongen hebben een gezellige dag op school. De en gaat als afsluiting van het schooljaar een dagje naar walibi. De ander heeft een soort pleinfeest met leuke spelletjes op school.

Beide waren vanmorgen wat gespannen. De schooldag gaat anders dan normaal en dat zorgt voor wat spanning. Kriebels in de buik, wat minder zin in ontbijt, niet weten wat er gaat gebeuren, maar ook zin in de dag, omdat ze geen les hebben. Gezonde spanning dus.

Voor de meeste kinderen is dit normale gezonde spanning en hoort dat erbij wanneer een dag anders gaat dan je gewend bent.

Wanneer je onzeker bent kan zo’n dag ervoor zorgen dat je je behoorlijk ellendig voelt. De kriebels in je buik maken je misselijk. Je slaapt de nacht ervoor slecht en word wakker met hoofdpijn. Omdat je niet weet wat je van de dag moet verwachten haal je allemaal niet helpende gedachtes in je hoofd en is het een grote wirwar in je hoofd wat ervoor zorgt dat je nog meer stress en spanning krijgt.

Ik durf niet mee te doen, iedereen kijkt naar mij, ik wil niet, wat gaan we allemaal doen, en zo kan ik nog wel even doorgaan met niet helpende gedachtes.

Een dag die anders gaat dan anders levert voor kinderen die al onzeker zijn dus nog meer spanning en stress op waardoor een leuke dag voor hun niet zo leuk is.

Als ouder kun je je kind goed helpen om met deze spanning om te gaan ook al weet jij ook niet precies hoe de dag loopt.

Om te beginnen stel je je kind gerust door die niet helpende gedachtes om te buigen naar helpende gedachtes.

* Jij kan dit
* Het wordt een gezellige dag
* Iedereen vindt het wel een beetje spannend

Wanneer je van de leerkracht informatie over de dag krijgt deel je edit met je kind. Zodat het van een paar details op de hoogte is.
Bijvoorbeeld: Jullie eten tussen de middag op school en je krijgt van school eten. Stel dat je het niet lekker vind, neem je een boterham van thuis mee dan heb je gewoon eten bij je. Denk vooruit in oplossingen.

Maak het als ouder niet groter dan het is. Gezonde spanning mag er zijn. Die kriebels in de buik horen er soms gewoon bij.

Vindt je het als ouder lastig om je kind door zo’n spannende dag te helpen of om die niet helpende gedachtes om te denken naar helpende gedachten?

Ik denk graag met jullie mee. Samen kijken we hoe we die extreme spanning terug kunnen brengen naar gezonde spanning, zodat jouw kind kan genieten van een leuke dag die een beetje anders gaan dan anders.

Plan nu een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek

×