De eerste week van de vakantie is hier altijd een beetje zoeken. Wat wil iedereen. Wat is haalbaar en hoe ga je met elkaar om als iedereen thuis is.

Gezelligheid, leuke dingen doen en respect voor elkaar vind ik erg belangrijk.
Natuurlijk ook als we gewoon naar school gaan en werken maar in de vakantie net wat extra.

Wat mij opviel is dat mijn kids de eerste week elkaars grenzen enorm opzoeken. Dat betekend veel ruzie en irritaties naar elkaar wanneer ze samen zijn.

Weinig respect en gezelligheid dus.

Ik ging nadenken hoe ik dit kon omgooien. Natuurlijk is het belangrijk dat ze allebei hun grenzen goed aangeven naar elkaar maar niet ten kosten van de sfeer de hele dag.

Dus ik bedacht om ‘s avonds na het eten elkaar een compliment te geven. Wat vindt je leuk aan de ander, wat is goed gegaan vandaag, wat vindt je dat de ander goed kan.

De eerste paar dagen was dit heel lastig en wat ongemakkelijk zelfs.

Maar doordat we het elke avond probeerde, ging het steeds beter en werd het steeds leuker om te doen. Na een paar dagen begonnen de jongens er zelf al mee.

Ik zag ook de sfeer veranderen aan tafel. We raakte met elkaar in gesprek en in plaats van snel eten en alleen maar gezeur aan tafel is het nu gezellig eten.

Doordat we binnen het gezin op een andere, positieve manier naar elkaar kijken en dat benoemen met complimenten is de sfeer in huis ook beter.

Omdat het gezellig is tijdens het eten en we elkaar complimenten geven heeft dit ook een positieve invloed op de rest van de dag. We letten niet op elkaar wat niet goed gaat maar juist op wat wel goed gaat.

Doordat ik de positieve dingen benoem zoals wat fijn dat je zelf je speelgoed hebt opgeruimd i.p.v. ruim je zooi is op, gaan dit soort dingen steeds meer vanzelf en voel ik me een stuk minder politieagent, maar gewoon een gezellige moeder die af en toe moet corrigeren.

Geef je negatief gedrag aandacht zorgt dit voor een negatieve sfeer.

Wanneer je de hele dag tegen je kinderen zegt, doe eens dit, doe eens dat, hou eens op doe eens niet, geef je het negatieve gedrag aandacht en dat zorgt ook vaak voor een negatieve sfeer.

Let er dus maar eens op de komende week welk gedrag van jouw kinderen geef jij aandacht en wat doet dat met de sfeer in huis.

En ga aan de slag met positieve momenten. Bijvoorbeeld tijdens het eten. Vraag elkaar hoe de dag was, geef elkaar een compliment en je zult zien dat dit zorgt voor een positievere sfeer in huis en binnen je gezin.

×