Vandaag was zo’n dag dat eigenlijk niets ging zoals ik gepland had. Het huiswerk van mijn jongste zoon kosten hem veel moeite en daardoor kwam mijn eigen werk stil te liggen. Ik wil natuurlijk heel graag mijn zoon helpen maar ik wil ook mijn eigen werk doen. Dus ik ben half met 2 dingen bezig. Is dat verstandig. Nee. Daar kwamen we ook achter want de sfeer in huis werd er niet beter op.

Ik reageerde geïrriteerd wanneer hij iets vroeg over zijn huiswerk. Met mijn hoofd was ik dingen voor mijn praktijk aan het doen terwijl ik een rekenboek voor mijn neus had.Kortom dat ging niet echt goed.

Toen mijn oudste terug kwam van school (hij heeft praktijkles gehad vandaag) kon hij niet een warm welkom verwachten maar begon ik gelijk tegen hem te mopperen dat hij de deur niet zo hard dicht moest gooien en dat hij zijn tas moest opruimen. De reactie die ik toen kreeg was, gezellig is het hier zeg.
Ja het was niet echt gezellig inderdaad.

En dat had verschillende redenen.

* ik wilde teveel tegelijk doen en dat werkt niet
* mijn planning klopte niet waardoor ik teveel werk had zelf en daardoor minder tijd voor mijn kids terwijl ze me juist nodig hadden.
* de manier van communiceren was niet erg vriendelijk waardoor de sfeer negatief werd.

Wanneer ik dit merk ga ik bij mezelf denken oké we gaan het even anders doen.
Tijdens de lunch ben ik met mijn kids in gesprek gegaan. Ik heb gevraagd wat ze die middag wilde doen en wat ze nog moesten doen. Het huiswerk van mijn jongste was nog niet af. We hebben samen gekeken wat er nog moest gebeuren en een plan gemaakt zodat hij in een uur klaar kon zijn. Dat hele uur ben ik er voor hem geweest en heb ik naast hem gezeten om hem te helpen. Ik was geduldig en had alle tijd om zijn vragen te beantwoorden. Na een uur was hij klaar.

Mijn oudste zoon had afgesproken om te gaan voetballen met zijn vriend dus die was de hele middag buiten.
Dit gaf mij tijd om na het helpen van mijn jongste te werken aan mijn eigen to do’s die ik af wilde hebben. Ik heb er wat weggestreept en de belangrijkste dingen heb ik afgemaakt.

Zo zie je dus hoe belangrijk communicatie is binnen je gezin. We hebben samen overleg gehad en gekeken wat er nog moest gebeuren en hoe we dit konden inplannen zodat iedereen zijn werk aan het eind van de dag af had.
En dat is gelukt. De sfeer was ’s middags vele malen beter en uiteindelijk is al het werk afgekomen.

Wil jij weten hoe je op een positieve manier kunt communiceren binnen jouw gezin?

Wil je tips ontvangen over een betere sfeer in huis waarin iedereen zichzelf kan en mag zijn en waar iedereen zijn werk kan doen zodat het aan het einde van de dag klaar is.

Meld je dan aan voor mijn gratis webinar van donderdag 28 januari. Tijdens dit webinar geef ik je tips en advies waar je gelijk mee aan de slag kunt in jouw gezin waardoor de sfeer gelijk beter wordt.

Aanmelden kan via https://www.praktijkdepuzzel.nl/webinar

Het is een online webinar dus je hoeft er de deur niet voor uit.
Het is helemaal gratis en zal je zeker inzichten opleveren waar je gelijk mee aan de slag kunt.

×

Powered by WhatsApp Chat

×