Na een heleboel weken van thuisonderwijs mogen de kinderen van de basisschool weer naar school. In mijn omgeving hoor ik daar verschillende verhalen over. De meeste ouders en kinderen vinden het fijn dat het thuisonderwijs afgelopen is en dat de kinderen weer lekker naar school kunnen. Contact met klasgenoten en vriendjes, de hele dag les van de juf en daardoor ook betere uitleg.

Ik ben ook blij dat mijn jongste weer naar school mag, maar ik zal het ook missen. Bij ons ging het de laatste weken erg goed met het thuisonderwijs en wat ik vooral ga missen zijn de grapjes en knuffels tussendoor. Gezellig samen werken en af en toe even kletsen. Maar het is goed zoals het nu gaat. Een kind hoort lekker op school les te krijgen en die knuffels en grapjes krijg ik na schooltijd ook wel.

Maar er zijn ook heel veel kinderen die helemaal niet blij zijn dat ze weer naar school moeten.

Die vonden het fijn om thuis te zijn. Want daar waren de pesters niet. En daar zagen ze niet de hele dag hun klasgenoten. Daar hoefde ze veel minder angst te hebben dat ze een vervelende opmerking kregen, of dat iemand ze een duw gaf of liet struikelen. Ze hadden veel meer rust omdat ze niet de hele dag op hun hoede moesten zijn over wat ze doen, zeggen of hoe ze bewegen.

Kinderen die gepest worden gaan maandag met lood in hun schoenen naar school en zien daar nu al tegenop. Wat gaat er gebeuren. Word ik opgewacht, komen ze in de pauze naar me toen, wat gaan ze allemaal zeggen en hoe moet ik me gedragen.

De angst dat het pesten doorgaat waar het voor de kerstvakantie gestopt is, is heel groot. Ze weten precies wie de pesters zijn, ze weten ook dat de leerkracht er niet veel aan doet en dat ze er alleen voor staan.

Tijdens het thuisonderwijs was dat niet. Dan zaten ze veilig achter de computer of laptop tijdens het online les krijgen en de rest van de dag hadden ze geen last van de pesters. Op af en toe een vervelend chatbericht na dan.

Je kunt je kind helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen.

Wat heel belangrijk is, is dat je met je kind in gesprek blijft. Wanneer je merkt dat je kind wat stiller word, weinig zin heeft om iets te doen en begint over hoofd of buikpijn ga dan het gesprek aan. Maar ook kan een kind de spanning om naar school te gaan uiten door juist heel druk te worden en ander gedrag te laten zien dan je gewent bent.

Laat aan je kind weten dat je de leerkracht informeert over het feit dat je kind enorm opziet tegen het naar school gaan. Dat de leerkracht voorbereid is en weet waarom het kind niet naar school wilt.

Erken de emoties van je kind en laat die emoties er ook zijn. Je kind mag boos zijn omdat het niet naar school wilt. Het mag bang zijn omdat het denkt dat het pesten weer door gaat. Maar trek ook een grens. Laat je kind er niet in blijven hangen. Dus na een paar minuten zeg je Ik zie dat je bang bent en verdrietig omdat je niet naar school wilt dat snap ik heel goed. Maar nu is het tijd om dat even los te laten en ervoor te gaan.

Wees positief want als je mee gaat in de angst wordt het alleen maar erger. Kom op je kunt dit. Geloof in jezelf. Kom voor jezelf op.

Ik heb iets heel tofs waardoor jij jouw kind een boost kunt geven aan zelfvertrouwen.

Ik heb een e-book geschreven met tips en oefeningen die jij als ouder samen met zoon of dochter thuis kunt doen. Door deze oefeningen te doen geef je het zelfvertrouwen een boost en daardoor gaat jouw zoon of dochter met veel meer zelfvertrouwen naar school. Gelooft het in zichzelf, krijgt hoop voor de toekomt en kan met liefde naar zichzelf kijken.

Het e-book is gratis te downloaden via mijn website

Geef het zelfvertrouwen van jouw zoon of dochter een boost zodat hij of zij het pesten de baas wordt.

×

Powered by WhatsApp Chat

×