Een van mijn grootste hobby’s is haken. Knuffels, dekens, allemaal leuke dingen die ik maak. Wanneer je iets leuks in elkaar wilt maken volg je de patronen. Want wanneer je dat niet doet dan komt er iets heel raars tevoorschijn of word het niet zoals op het voorbeeld staat. Het patroon bij haken is dus heel belangrijk.

Elke dag loop ik 3x met onze hond hetzelfde rondje. Hij is dat gewent en weet precies waar we heen lopen. Ook dat is een patroon. Toen wij op vakantie waren ging mijn vriendin met onze hond lopen. En zij liep een ander rondje. De eerste paar dagen moest de hond hieraan wennen, maar liep na een paar dagen lekker mee.
Toen wij terug waren van vakantie en ons eigen rondje weer gingen lopen in ons patroon kon ik merken aan de hond dat hij dat niet meer gewend was. En dus wilde hij eigenlijk de andere kant op omdat hij dat nu zo gewent was na 14 dagen.

Zo zie je dus dat je in je leven patronen hebt die je volgt.


En net als bij onze hond kan je die patronen aanpassen en na een paar dagen of weken ben je er zo aan gewent dat je een nieuw patroon hebt gemaakt.

Maar omdat je zo gewent bent aan het patroon om elke ochtend na het opstaan en de kinderen de deur uit zijn gelijk aan het huishouden te beginnen is het lastig om dat ineens anders te gaan doen. Maar misschien heb je er wel heel veel behoefte aan om nadat iedereen de deur uit is ’s morgens eerst met een kop thee op de bank te gaan zitten en een kwartiertje tijd voor jezelf te nemen.

Nog een patroon waar heel veel mensen last van hebben is het scrollen op social media. En voor je het weet ben je een half uur verder.

Patronen kunnen handig zijn, maar je kunt ze ook doorbreken.

Waar je dit bij een haakpatroon niet doet, is het in je dagelijks leven soms nodig om een patroon te doorbreken en anders aan te pakken.

Dus als iedereen ’s morgens weg is eerst die kop thee te drinken voordat je aan het huishouden begint. Of je telefoon ergens neer te leggen waar je er niet makkelijk bij kunt zodat je ook minder vaak onnodig op social media aan het scrollen bent.

Maar hoe doe je dat dan zo’n patroon doorbreken. Want je bent er aan gewent om het op een bepaalde manier te doen. En dat geeft rust en een veilig gevoel.

Als hooggevoelig persoon vind je veranderingen vaak niet prettig. En zo’n patroon doorbreken is wel een verandering.

Begin met kleine stapjes.

Verwacht niet van jezelf dat je van de een op de andere dag ineens rustig op de bank kan gaan zitten met een kop thee. En zeker geen half uur. Lukt dit wel in een keer, super. Heel fijn.
Maar als jij denkt dat gaat me toch nooit lukken, begin dan met een klein stapje.
Zet een kop thee, doe daarna een klein klusje in huis en ga dan even 10 minuten zitten om die thee op te drinken. Tijdens het klusje wat jij doet, is je thee afgekoeld en kan je het gelijk opdrinken.

Wanneer je dan merkt dat je 10 minuten rustig kunt zitten ga je dit opbouwen naar een kwartier, 20 minuten en daarna een half uur. Voel wat bij jou past. Hoe klein je je stapjes gaat zetten.

En wees ook tevreden met die kleine stapjes. Het hoeft niet in een keer te veranderen en een patroon aanpassen kost tijd. Dat doe je niet in 2 dagen. Daar heb je minimaal 2 weken de tijd voor nodig. Omdat het oude patroon zo in je systeem zit mag dat er eerst uit en maakt het ruimte voor een nieuw patroon.

Welk patroon heb jij in jouw leven wat je heel graag zou willen veranderen?

En wat is het eerste kleine stapje wat je gaat zetten om dat te doen?

Als je merkt dat je het lastig vind om het eerste stapje te zetten of niet goed weet wat je eerste stap kan zijn dan weet ik wel wat jouw eerste stap is.

Neem contact met mij op. Ik kijk graag met je mee naar jouw patronen en welke stappen jij kunt gaan zetten om die te veranderen. Zodat je meer tijd voor jezelf kunt creëren, of meer rust in je gezin krijgt of op een positieve manier met je hooggevoeligheid om kunt gaan.

Zet dus je eerste stap en vul het contactformulier in zodat ik met je mee kan kijken en jouw kan helpen met je patronen.

Wil je meer tips over hooggevoeligheid binnen het gezin lezen kijk dan op mijn blogpagina.

×